ÇOCUK ve ERGENLERLE KLİNİK GÖRÜŞME TEKNİKLERİ EĞİTİMİ (UYGULAMALI)
Bu eğitim programında çocuk ve ergenle çalışmayı planlayanların görüşme ve terapötik becerilerinin geliştirilmesi planlanmaktadır.
Çocuk ve Gençlerle klinik ortamda çalışırken dikkat edilmesi gerekenler, anamnez alma, güven ilişkisi kurma, oyunu çocuğu tanıma ve bilgi toplama aracı olarak kullanma, süreci yapılandırma, çocuk ve ergenlerin değerlendirilmesinde sıklıkla kullanılan testlerin öğrenilmesi ve uygulama eğitimi (role-playing) ile pekiştirilmesi hedeflenmiştir.
EĞİTİM İÇERİĞİ
❖ Klinik Görüşme Nedir?
❖ Çocuk ve Ergen ile Çalışacak Danışmanın Özellikleri ve Klinik Görüşmedeki Rolü
❖ Klinik İlk Görüşmenin Çerçevelendirilmesi (Oda Düzeni, Seans Süresi, Seansa Kimlerin Dahil Edileceği vb)
❖ Terapötik İlişkinin Kurulumu (Kendini tanıtma, empati, yansıtma ve gözlem becerileri)
❖ Anamnez Alımı ve Amaçların Belirlenmesi
❖ Çocuk ve Ergenlerde En Sık Başvuru Nedenleri
❖ Çocuk ve Ergen İle Klinik Görüşme ve Değerlendirme: Süreçte Kullanılan Yöntemler, İlke ve Teknikler
✓ Görüşme Süreci
✓ Destekleyici Tepki ve Tutumlar
✓ Oyunun Bilgi Alma ve İlişki Kurma Amaçlı Kullanılması
✓ Resim Üzerinden Bilgi Alımı ve Aile Dinamiklerini Anlama
❖ Çocuk ve Ergenin Değerlendirilmesinde Sıklıkla Kullanılan Testler
❖ Anne Baba ile Görüşme
❖ Diğer Kaynaklardan Bilgi Toplama Süreci
❖ Değerlendirme ve Yol Haritasını Açıklama
❖ Çocuk ve Ergenlerle Çalışırken Sıklıkla Kullanılan Terapi Yöntemleri
Eğitimci: Uzman Klinik Psikolog / Aile Danışmanı Simge Karakaş
Eğitim Tarihi: 22-23 Haziran 2019
Eğitim Ücreti: 750 TL (KDV Dahil)
Eğitim Yeri: Mövenpick Hotel
(Eğitim Kontenjanı 25 Kişi ile sınırlıdır.)
Bilgi&Kayıt
Nimet Küçük: 0 (530) 912 0015
Uzman Klinik Psikolog Simge Karakaş Kimdir?
İzmir'de doğdu. Karşıyaka Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi'nde çok istediği psikoloji lisans eğitimine başladı. Lisans eğitimi süresince otizmi ve öğrenme güçlüğü olan çocuklarla gönüllü olarak çalıştı, otizmin değerlendirmesinde kullanılan ASIEP-2 adlı eğitim aracının standardizasyonunda görev aldı. Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında staj yaptı. Zorunlu staj dönemi dışında öğrenciliği boyunca çok sayıda klinik görüşme ve test gözlemine gönüllü olarak katıldı. Mart 2004-Haziran 2005 tarihleri arasında İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi'nde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.D. ile ortaklaşa yürütülen "Akran Rehberliği Modeli" kapsamında gönüllü Psikolojik Danışmanlık Hizmeti verdi. Lisans tezini “Sözel Taklit ve Erken Dil Becerilerini Geliştirmeye Yönelik Bir Eğitim Programının Otizmde Dil Gelişimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi” konusunda yazdı.
2007 yılında Ege Üniversitesi'nde başladığı Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini 2009 yılında tamamlayarak “uzman klinik psikolog” ünvanını aldı. Bitirme tezi konusu "Çalışan Gençlerde Depresyon ve Anksyetenin Yordayıcısı Olarak Kişilik Özellikleri" idi. Yüksek lisans eğitimi süresince çocukluk çağı anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılan Bilişsel Davranışçı Tedavi yöntemi olarak "Korku Avcısı" programının oluşturulması ve yayınlanmasında görev aldı. Uluslararası Oyun Terapisi Derneği (Association Of Play Therapy) onaylı eğitimcilerden 2 yıl süreyle supervizyon eğitimini de kapsayan oyun terapisi eğitimi aldı ve “oyun terapisti” ünvanı aldı. Ekim 2008 – Şubat 2009 tarihleri arasında eşinin iş durumundan bulunduğu Kula'da Devlet Hastanesi’nde gönüllü olarak Çocuk ve Ergen Psikologluğu yaptı.
2009 yılında Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Süha Miral’in muayenehanesinde başladığı çalışma hayatına ilk oğlunun doğumu ile ara verdi. 2012 yılında Aile Danışmanları Derneğinin 120 saatlik Aile Danışmanlığı Sertifika Eğitimine katıldı. 2013 yılında ise Gediz Üniversitesi’nden 450 saatlik eğitimini tamamlayarak “Aile Danışmanı” ünvanı almaya hak kazandı. Çok sevdiği mesleğine özel bir üniversite hastanesinde devam etti. Bu süreçte klinikte çocuk ve ergen psikoloğu olarak görev yaparken, üniversitede 4 dönem Aile Danışmanlığı Eğitim Koordinatörlüğü yaptı. Aile Danışmanlığı Eğitiminde “Çocuk ve Ergenle İlk Görüşme”, “Temel Danışmanlık Becerileri ve Görüşme Teknikleri”, ”Bağlanma ve Psikopatoloji ile İlişkisi”, “Çocuğun Gelişiminde Oyunun Önemi” konularını anlatmış, lisans öğrencilerine ise 3 dönem boyunca “Stresle Baş Etme”, “Davranış Bilimleri”, “İletişim Becerileri” konulu derslerini yürütmüştür.
Aldığı diğer eğitimler ise şu şekildedir;
❖ Weschler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R) uygulanması ve yorumlanması (2009 / Türk Psikologlar Derneği)
❖ Çocuk Değerlendirme Programı kapsamında AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri), Bender-Gestalt, Resim Çiz, Cümle Tamamlama, Peabody, Loussia Düss, Anksiyete-Depresyon Envanteri, CAT uygulamaları (2006 / Türk Psikologlar Derneği)
❖ Çocukla ve Çiftle İlk Görüşme Eğitim ve Süpervizyon (2013 / İzmir Aile Danışma Merkezleri Derneği)
❖ Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi (2013 / Gediz Üniversitesi – PDR DER)
❖ Nöropsikolojik Testler Eğitimi (2012 / Psikofizyoloji ve Nöropsikoloji Derneği – Motive Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri)
❖ Anne Babalık ve Çocuk Ruh Sağlığı İlişkisi (2012 / Dokuz Eylül Üniversitesi)
❖ Görüşme Teknikleri (2007 / Artı Psikolojik Danışmanlık, Eğitim, Araştırma ve Psikoterapi Merkezi)
❖ Klinik Görüşme Teknikleri (2006 / Türk Psikologlar Derneği)
❖ Davranış Değiştirme Teknikleri (2006 / Türk Psikologlar Derneği)
❖ İlk Görüşmede Anamnez Alma (11-12 Aralık 2004 / Halime Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Vakfı)
❖ Ergenlerde Başarı ve Başarısızlık (15-16 Ocak 2005 / Halime Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Vakfı)
❖ Psikoseksüel Gelişim Evreleri – Özkıyım (12-13 Mart 2005 / Halime Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Vakfı)
❖ Bunaltı, Çatışma – Savunma Düzenekleri – Kişilik Yapıları – Aktarım ve Karşıt Aktarım – Kimlik (24 Mart – 25 Mayıs 2005 / Halime Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Vakfı)
❖ Greenspan Floortime Yaklaşımı Temel Giriş Eğitimi (Ocak 2015/İstanbul)
Erken dönem anne-bebek ilişkisi, bağlanma sürecinin çocuk ruh sağlığının gelişimindeki önemini bildiğinden bu süreçte gebelere ve anne adaylarına destek olabilmek adına 2018 yılında “Doulalık /Doğum Koçluğu” eğitimini ve ünvanını aldı.
Nisan 2018’den itibaren yeniden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Süha Miral’in muayenehanesinde çalışmaya başladı. Anksiyete Bozuklukları, Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi, Çocuk Merkezli Aile Danışmanlığı, Ebeveyn Rehberliği, Zeka-Psikolojik- Projektif ve Objektif Testlerin uygulanması ve değerlendirilmesi çalışma alanları olup, ailelere yönelik “Benimle Oynar mısın?” adlı seminerler düzenlemektedir.